Siirry suoraan sisältöön

Suomen elokuvasäätiö edistää suomalaista elokuvakulttuuria

Reindeer in a winter forest in Lapland. Finland

Suomen elokuvasäätiö työskentelee suomalaisten elokuvien puolesta. Erilainen viihde, kuten elokuvat, musiikki tai netissä pelaaminen, ovat hyvin tärkeitä ihmisille. Niiden avulla vapaapäiviin voidaan saada täytettä. Jos kotona ei ole mitään tekemistä, voi silloin suunnata nettikasinolle ja laittaa kolikkopelin pyörimään. Toisaalta taas suomalaiset elokuvat ovat myös hyvä keino piristää päivää. Elokuvan voi laittaa pyörimään ja siten tutustua suomalaiseen elokuvakulttuuriin.

Suomen elokuvasäätiö tukee suomalaisia elokuvia muun muassa rahallisesti. Sen lisäksi se pyrkii edistämään suomalaisten elokuvien ja dokumenttien levittämistä. Näin ne voidaan saada jopa ulkomaiseen levitykseen, jotta koko maailma pääsee näkemään ne.

Suomen elokuvasäätiön rahoitus

Suomen elokuvasäätiö saa rahoitusta toimintansa ylläpitämiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tukea Suomen elokuvasäätiölle, jotta toiminta saadaan pidettyä käynnissä. Elokuva ja sen tukeminen on suurin yksittäinen alue, johon Suomen elokuvasäätiö käyttää saamiaan varoja. Esitys ja kulttuurivienti tulevat perässä.

Suomen elokuvasäätiö toimii siis itsenäisesti, mutta rahoitustaan se ei pysty hoitamaan yksin. Vuonna 2019 säätiölle myönnettiin määrärahoina noin 24,7 miljoonaa euroa. Tuolla summalla tuetaan myös elokuvantekijöitä. Suomen elokuvasäätiöltä voi hakea apurahaa tuleviin projekteihin. Säätiö päättää, kenelle se myöntää apurahaa ja kuinka paljon.

Haettavia tukia

Elokuvasäätiöltä voi siis hakea erilaisia tukia eri tarkoituksiin. Haettavat tuet löytyvät säätiön omilta nettisivuilta. Elokuvasäätiö myöntää muun muassa seuraavia tukia:

  • Käsikirjoitusapuraha fiktiosarjoille ja -elokuville
  • Kehittämistuki elokuva-alalle
  • Markkinointi- ja levitystuki

Hallitus päättää säätiön toiminnasta

Elokuvasäätiö on itsenäisesti toimiva säätiö, josta löytyy hallitus ja puheenjohtaja. Yhteistä kaikille säätiössä työskenteleville on se, että suomalaiset elokuvat ovat lähellä sydäntä. Sekä hallituksen jäsenillä että puheenjohtajalla tulee siis olla tietoa alasta ja elokuvista sekä sopiva koulutus säätiössä työskentelemiseen.

Suomalaiset elokuvat ovat asia, jota halutaan viedä eteenpäin ulkomaille. Sen vuoksi säätiö panostaa työhönsä niin apurahojen kuin muunkin työn kautta. Hallituksen tehtäviin kuuluu huolehtia säätiön taloudellisesta puolesta. Myös tilinpäätökset kuuluvat hallituksen hoidettavaksi, kuten tilintarkastuskertomuskin. On siis tärkeää, että hallituksesta löytyy jäseniä, jotka osaavat hoitaa kirjanpidolliset asiat. Hallitus ottaa osaa myös apurahojen saajien valintaan.